O nas

Tradicija od leta 1880


Domača gostilna Podkorito Slap ob Idrijci se nahaja ob glavni cesti Tolmin–Idrija–Ljubljana

m51-15Podkorito stoji ob cesti med Idrijo in Mostom na Soči in nase opozarja z lepo vidnimi tablami. Obrekarjevi strežejo gostom od desetih dopoldan do enajstih zvečer, ob ponedeljkih in torkih pa pasejo ovce. Telefon: .05 380 50 45.

Specialitete:

domač kruh in ocvirkovca in sušene mesnine, pečenke, jagenjčki in kozlički z žlikrofi, postrvi z žara ali iz koruze, pozimi mulce in jota, biskvite peče tamladi Obrekar.

Vina:

odprt vipavski sauvignon in rdeče ter spodoben refošk. Dušo si privežete s sadjevcem ali travarico.

V Podkoritu smo se hladili za nekaj čez 20 € po osebi.

V Podkorito nas je napotil sopožeruh iz Cerknega, ki se tam vedno oskrbi z ocvirkovco pred prodorom v dolino Soče, kje si bo Ilovarjev trio mastil brk tisto nedeljsko popoldne, pa je bilo jasno, ko smo se telefonsko poučili še o jagenjčku in žlikrofih. Obrekarjevi že četrto generacijo držijo obcestno oštarijo ob mostu čez Idrijco, in če je pokukati na nedokončano teraso in v poleti prejkone zatohlo notranjost ter oceniti kapacitete, nameravajo tvorneje poseči v lokalni kulinarični krajolik. Ilovarjevi se seveda nismo kujali v notranjosti, ampak smo si naredili gnezdo na miniaturnem balkonu nad cesto, spočetka srebali špricerje iz vipavskega sauvignona in se menili z domačimi. Nekaj z nadebudnim sinom, nekaj z gospodarico, avtorico na Dobrotah slovenskih kmetij hvaljenega kruha in ocvirkovce, nekaj z gospodarjem in kuharjem obenem, ki si na balkonu zrači pljuča.

Če bi se s komisijo strinjali glede kruha in specialne ocvirkovce, v kateri je čebula za okus, ocvirki zaradi lepšega, pršut pa zato, ker ga je avtorica prvič ponevedoma vstavila in se ji je reč dopadla, bi vseeno pripomnili, da se nas je bolj od nagrajenega želodca dotaknil domači zašink. Sicer pa old skool prijemom šefa, ki goveji juhi kot kaka stara mama nakloni špric mezge, ki lahko ob petih popoldan priloži sočno in okusno svinjsko pečenko ter jagnečjo vratovino, ki žlikrofe zaliva z omako iz goveje juhe in ki zna hrustljavo zapeči postrv, da ni mastna, suha ali sluzasta, povečini ni oporekati. Upajmo, da zdrži tudi nameravani razmah. Ko bi si le nabavil kak toaster ali opekač in tam grel ocvirkovco, mikrovalovko pa podaril kateremu izmed naprednejših gostincev, da se ne primeri najhuje!

Če vas niso premamili opisi dobrot in okoliša, naj vas k obisku domačije prepričajo fotografije.